Autor: Cătălin ASĂVOAEI

ultrasii-stelei-organizeaza-un-miting-de-amploare-impotriva-lui-gigi-becali-305695-1
Mitologia, îngerii, zeii din cer, tremurau când Fiara intra pe teren

Am citit cu o imensă satisfacție comunicatul de presă redactat de către Florin Talpan și publicat în ediția online a cotidianului ProSport. Satisfacția a reieșit nu ca urmare a faptului că aș fi avut dreptate atunci când am îmbrățișat proiectul CSA (dacă instanțele judecătorești ar fi hotărât că FCSB-ul actual este urmașa Stelei București, vă jur că aș fi respectat-o) ci pentru că mereu am considerat, chiar și-n momentele când FCSB-ul era pe val, că echipa a fost înstrăinată într-un mod incorect, care a avut ca principal efect (devastator) îndepărtarea de suporterii ei cei mai fideli, practic fiind vorba de un proces constant de dezrădăcinare, de trecere de la o filosofie ce viza performanța sportivă de dragul suporterilor, la un soi de perpetuă transhumanță ce viza exclusiv banii și imaginea unui singur om. Dacă tot am adus în prim plan transhumanța, ei bine ea s-a manifestat și la nivelul antrenorilor, a jucătorilor și a lui Gigi Becali (de la o televiziune la alta, de la o instanță la alta, de la o pușcărie….).

În plus, constatând valul consistent de simpatie de care încă se bucură George Becali, mai ales în rândul populației tinere cu CNP postdecembrist, practic fiind vorba (simbolic) de ceva similar eșantionului de popularitate de care se bucură un partid socialist în rândul maselor trecute de prima tinerețe (la noi e undeva la 40%), am văzut și alte efecte nocive în acest fapt, practic fiind vorba de consecințe ale unui proces de mutilare, cu răsfrângere directă asupra unui segment de populație, ce s-ar fi desăvârșit dacă Talpan nu ar fi intervenit pe cale legală, unul început de Becali odată cu eliminarea lui Jan Pavel din sânul suporterilor prezenți pe stadion și continuat cu atâtea și atâte fapte prin care numele Steaua și imaginea fotbalului nostru au fost mânjite.

flp3
Justiția a decis: steaua galbenă de pe sigla aparține celor care au castigat Cupa Campionilor Europeni

Așadar, în clipa de față CSA prin Talpan a câștigat 11 bătălii în instanță împotriva lui Gigi Becali și împotriva celor care i-au dat acestuia Steaua pe mână. Lucrurile devin și mai interesante deoarece, odată deschisă cutia, ies la iveală neștiute, efectele în plan juridic având o rază de iradiere extraordinară până la Federația Română de Fotbal și la UEFA. Plecând de la acest aspect am putea avea bănuiala că, aflat în pragul falimentului (sportiv), fotbalul românesc ar putea reînvia odată cu reîntoarcerea Stelei la clubul mamă.

Câteva idei pe care doresc să le împărtășesc în continuare:

1. Maniera în care s-a comportat presa scrisă de-a lungul acestei lupte duse în instanțele judecătorești

Comunicatul lui Talpan a fost preluat și făcut public integral doar de către Prosport. Aș scrie că nu mă miră acest aspect, GSP a fost întotdeauna rezervată în legătură cu demersurile juristului CSA, George Becali fiind promovat cu încăpățânare în ediția online.

Mai mult, GSP nu a încetat să folosească numele Steaua în ceea ce privește FCSB-ul lui George Becali nici după Justiția a hotărât că nu există legătură între cele două. În paranteză fie spus, citesc astăzi în ediția online a GSP un articol despre blaturile făcute de Dumitru Dragomir în tinerețe. Găsesc amuzant acest fapt, Dragomir fiind un alt copil teribil al fotbalului nostru și un personaj promovat (ținut în brațe?) de GSP dintotdeauna. Amuzant este și faptul că, alături de text, este postat linkul unui interviu în care Dumitru Dragomir recunoaște faptul că a comis ilegalități în fotbal.

De unde atâta sete pentru dreptate și adevăr în rândurile celor de la GSP?

Le reamintesc autorilor faptul că acest interviu, pe care ei îl aduc astăzi în prim-plan, a fost ușor de găsit pe Internet chiar și în acei ani în care, GSP-ul ni-l băga pe gât pe Dumitru Dragomir. Ba chiar există pe Internet și o declarație dată în direct de Dragomir prin care recunoaște că l-a ajutat pe George Becali ca să „fure Steaua” una care a fost ratată, ignorată, nevăzută și neștiută de către angajații GSP odată ce au tinut-o langa cu denumirea Steaua atunci cand scriau despre FCSB.

În concluzie, pe aceeași pagină în care erau promovate articolele lui Cătălin Tolontan și textele semnate de către Ovidiu Ioanițoaia, ne apăreau Becali și Dragomir (numele primului apărând uneori și 6 articole postate în prim-plan în același timp).

Dacă ar fi să mergem mai departe pe firul analitic, putem înțelege poziția delicată a GSP: în toți acești ani ai militat pentru un fotbal curat dar ni i-ai băgat pe gât pe Dragomir și pe Becali, principalii artizani ai mizeriei, vine unul care vrea să facă curățenie (Talpan) dar tu îi ții partea infractorului prin faptul că nu te dezici de el, iar atunci când Justiția (pentru care chipurile te-ai luptat) vine și HOTĂRĂȘTE ceva, tu ignori acest aspect și îți aduci aminte după ani că Dragomir a făcut blaturi cândva. Miroase a impostură?

2. Simbolism. Prin hotărârile instanței se confirmă astfel un proces de aliniere a țării noastre la ideea de Justiție pentru toți. Prin aceste hotărâri ale instanțelor se confirmă practic o continuitate în ceea ce privește adoptarea de măsuri care au rolul de a îndrepta și sancționa nereguli produse în mediul social românesc, indiferent de domeniul de activitate și de numele implicate, un parcurs pe care țara noastră și l-a asumat în urmă cu câțiva ani. Din acest motiv există efecte benefice în ceea ce privește sporirea încrederii în Justiție, iar în plan sportiv, există speranță că în următorii ani vor fi îndepărtați infractorii. Suplimentar, renaște modelul celui care se luptă pentru o idee, în ciuda piedicilor care i se pun, iar aici fac trimitere la Talpan.

3. Revenind la comunicatul lui Talpan. Federația Română de Fotbal se află într-un mare rahat. Va trebui să explice cum de a tolerat o astfel de situație în ceea ce privește afilierea FCSB și, cel mai interesant aspect, cum de a lăsat FCSB-ul să primească bani de la UEFA, în urma participării în competiții în care nu ar fi avut voie să participe.

4. Există un paragraf deosebit de interesant în comunicatul domnului Talpan și îmi permit să-l inserez în acest text, urmând a-l comenta: „Sper ca forurile superioare să-mi aprecieze munca de 15 ani care acum dă roade. Sunt foarte multe probleme de rezolvat în cadrul CSA Steaua pe care eu personal le cunosc foarte bine şi sunt sigur că le-aş putea soluţiona dacă aş activa de pe o altă poziţie de decizie.” Eu traduc această formulare astfel: „sper să fiu lăsat în pace și să nu mi se mai pună bețe în roate, sunt dispus să îmi asum greutatea muncii de a conduce destinele Clubului Sportiv al Armatei și aștept o decizie a conducerii MApN în acest sens.”

Redau mai jos linkul paginii web pe care a fost postat comunicatul domnului Florin TALPAN

http://www.prosport.ro/sport-life/special/exclusiv-colonelul-florin-talpan-face-dezvaluiri-explozive-dupa-ultimul-proces-castigat-gigi-becali-fcsb-niciodata-afiliata-frf-acuzatia-sustinuta-documente-tribunalului-avea-consecinte-16207767

 

 

Advertisements