61808103
Sursa foto: http://stirileprotv.ro

Unul dintre cele mai importante proiecte de lege, care ar fi urmat să reglementeze activitatea în cadrul sistemului de sănătate, a fost schilodit marți în cadrul comisiei de sănătate a Camerei Deputaților.

Cele mai importante prevederi ale acestui proiect au dispărut, iar acestea urmăreau pe de o parte depolitizarea sistemului sanitar de stat și pe de altă parte interzicerea încheierii de contracte pentru spitale cu firme deținute de rude ale managerilor acestora.

Prin dispariția acestui articol se dă liber managerilor de spitale să poată face politică, aceștia putând să-și planifice din timp și să urmărească propriile numiri în funcții de conducere ale spitalelor prin înscrierea într-un partid politic. Totodată s-a dat liber la semnarea contractelor cu firmele conduse de membri ale familiilor managerilor situație în care un manager de spital nu poate fi tras la răspundere dacă, de exemplu, spitalul pe care-l conduce alege să cumpere instrumentar de la o firmă condusă de o rudă apropiată.

Situația este de-a dreptul revoltătoare deoarece articolul care ar fi trebuit să stopeze aceste comportamente nu mai poate fi supus discuțiilor ulterioare, deci nu poate fi îmbunătățit  pentru simplul motiv că a dispărut, el fiind șters din proiectul de lege.

Pentru ca tabloul să fie complet, din cauza acestei situații se menține posibilitatea ca un manager de spital să ocupe în același timp mai multe funcții, fapt care-l va pune aduce în situația de a nu putea fi sancționat în interiorul instituției pe care o conduce în cazul în care ar exista reclamații ale colegilor, subordonaților sau pacienților cu privire la activitatea sa managerială, deoarece nu s-ar respecta un principiu simplu care presupune existența unei  separări a rolurilor în cazul unei instituții.

Știri pe aceeași temă:

http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/prevederile-prin-care-li-se-interzicea-managerilor-de-spitale-sa-incheie-contracte-cu-firmele-apropiatilor-au-fost-eliminate.html

 

 

Advertisements