Autor: Cornel SARANCI

maxresdefault

Există experiențe de care ne aducem aminte cu plăcere, sau cu simpatie, sau cu nostalgie. Unele au cunoscut succesul. De aceea am avut un remake la Cape Fear 1992 (Promontoriul groazei cu De Niro), sau o varianta nouă la VW 1200, broscuța din anii 60. Putem însă aplica aceasta rețetă și în cazul cântecelor revoluționare sau patriotice? La Marseillaise a fost un cântec al revoluției și a devenit imn național. Dintr-un cântec underground, a avansat în circuitul valorilor publice, a fost arestată, ca să zicem așa de către autorități. Deșteaptă-te romane a avut și el un traseu similar. A devenit un apanaj al establishmentului, al celor închiaburiți de la putere. Ce fason mai are sa îl cânți în momente de protest, când tot pensionarul îl asculta dimineața la radio când se dă primul jurnal ?

Cât despre Imnul golanilor ? Ar putea deveni un imn oficial ? Nu cred. Ar putea însă deveni un obiect de studiu pentru istorici, dar și pentru cei care vor să mobilizeze participanții la o mișcare de protest. Imnul golanilor, ca și celelalte cântece ale Pieței a fost compus, așa cum stau mărturie și declarațiile celor care au fost acolo, potrivit filmului lui Stere Gulea, acolo, în Piața Universității. Imnul golanilor este original și irepetabil. El stă mărturie ca un strigăt de durere, dar și de hotărâre, este un program al Revoluției Române începută în 1989, dar înăbușită în 14 iunie 1990. De aceea să ne mărginim în a-l asculta, a-l cânta, fără a schimba vreo virgulă. Să înțelegem ce s-a întâmplat atunci, unde s-au oprit lucrurile și din ce cauză.

Am urmărit versiunea 2.0 a Imnului golanilor prima data pe pagina web a ZDI. A fost cum a fost pana am auzit expresia „mai bine sorosist decât comunist”. Trebuie să recunosc, vorba lui Petre Roman în noaptea de 22 dec 1989 „sună ca dracu”.

Despre Soros vom vorbi cu viitoarea ocazie. Acum să ne mărginim la cântece și lozinci ca un instrument al marketingului de imagine. Muzica și sloganurile sunt de când lumea o cale de ajunge la cel căruia vrei să te adresezi. De aceea să ne punem întrebarea, cui se adresează protestul din aceste zile ? Guvernului, fără îndoială. Dar statisticile istorice ne spun ca doar demonstrațiile fluviu, maraton, pot duce la căderea unui regim.

Demonstrațiile din Germania de Est și Cehoslovacia din 1989, urmate de Bulgaria, au venit după o perioadă de presiune extraordinară la care a fost supus regimul sovietic în timpul « triumviratului» Reagan-Thatcher-Ioan Paul II. Sfârșitul era anticipat. Nu același lucru s-a întâmplat în timpul Revoluției verzi din Iran (Mișcarea verde iraniană) în 2009, când regimul Obama a privit nepăsător și cinic la strivirea democrației de către ayatolahi.

Să ne amintim din nou ce s-a întâmplat în anul 1990. Cei din Piața Universității au căzut în plasa puterii FSN (Frontul Salvarii Nationale fost PCR și actual PSD) care i-a acuzat pe protestatari ca sprijină partidele de opoziție. De aceea protestatarii s-au declarat apolitici și au lansat lozinca NU suntem partide, ceea ce era o naivitate sinucigașă. Odată ce ai ocupat o piață, în mod evident faci politică, indiferent de ce natură. Iar partidele de opoziție erau îndreptățite să fie în piață întrucât tratativele din 28 ianuarie, prin care opoziția reprezentata de PNTCD (Coposu), PNL (Câmpeanu), PSDR (Cunescu) au cerut insistent FSN să nu acționeze ca arbitru și jucător pe scena politică, eșuaseră. Greșeala fundamentală a lui Coposu a fost că a acceptat să participe la alegeri, oferind în acest fel legitimitate lui Ion Iliescu.

Ce s-ar întâmpla dacă astăzi mișcarea din piață ar cere partidelor din așa-zisa opoziție să boicoteze viitoarele alegeri dacă pe listele PSD, și din cadrul partidelor proprii ar apărea oameni condamnați sau urmăriți penal? Ar avea aceasta tărie? Cine, urmașii lui Câmpeanu și Quintus, foști informatori ai Securității ? Sau tovarășii de partid ai lui Băsescu, și el un fost? Dacă dorim să respectăm programul Proclamației de la Timișoara, și ceea ce se cânta în Imnul Golanilor, atunci ar trebui să vedem ce este specificat la punctul 8 și ce s-a aplicat.

Domnul Iliescu trăiește și pare bine sănătos. De ce foștii naziști au fost vânați prin toată lumea, datorită lui Simon Wiesenthal, iar foștii comuniști își mănâncă pensiile liniștiți și fac proteste în fața Palatului Cotroceni? Răspunsul este evident. Dacă în Germania s-a făcut denazificare și deratizare (decomunizare) în România s-a făcut o mascaradă cu un institut de așa-zisa studiere a comunismului. Singura inițiativă serioasă este cea de la Sighet, dar aceea este o inițiativă privată, în pofida celor care conduc această țară.

Corupția este într-adevăr un subiect care preocupă pe toată lumea. Dar să arătăm ca ea are o origine, este comunismul. Mișcarea de protest nu a interesat și nu va interesa pe cei din mediul rural. Și lucrul acesta nu trebuie să mire. În timpul războiului civil din Anglia, 1642-1651, dintre Parlament și Carol I Stuart, țăranii nu au trecut de partea nimănui. Ei erau mulțumiți că puteau să își lucreze pământul și să își ducă marfa la piață. Deci țăranul rămâne o constantă politică. Pentru a putea să îl atragi va trebui să arăți ca ai valori tradiționale: familie, religie, să fii ortodox, adică român. Ceea ce nici nu este o rușine, la urma urmei. Dar întâmplarea, sau poate nu întâmplarea, face ca între timp discursul naționalist, populist, ortodoxist a fost arestat de către foștii comuniști. Fapt  ce dovedește ca acești oameni au stofă de afaceri în politică. Expertiza lor se întinde pe parcursul a peste douăzeci și cinci de ani, dacă ne referim doar la anii recenți. În timpul acesta PCR, a devenit FDSN, PDSR, PSD. Cealaltă ramură a devenit PD, PDL și nu mai știm ce. Strategia nu este nouă și a aplicat-o cu succes și Putin în Rusia. Iar cei care protestează s-au ales cu porecla de sorosiști, ceea ce nu e bine de loc. După cum vom vedea cu prima ocazie.

Advertisements